Assen - In de Bonte Wever in Assen wordt op zaterdag 5 maart 2016 de eerste editie van het Bluegrass Festival Ashville gehouden. Het is een plek waar bluegrass- en rootsmuzikanten en liefhebbers samenkomen om met elkaar muziek te maken met gitaren, banjo's, mandolines en mondharmonica's. Het festival richt zich op American rootsmuziek en de daarbij behorende traditionele cultuur en thematiek. Naast de bluegrass programmering zullen op Ashville meerdere aanverwante muziekstijlen te vinden zijn, zoals folk, country, roots en blues.

De bluegrass lifestyle reikt echter verder dan muziek alleen. De vermenging van verschillende traditionele muziekgenres en de bijbehorende stijlkenmerken creƫren een identiteit en een subcultuur gemodelleerd naar het Amerika van de jaren dertig. Naast muziek zijn kleding, body art en haardracht hierin belangrijk. Vandaar dat de organisatie de link legt met de uit Amerika overgewaaide barbershop subcultuur.

Naast lokaal talent, zoals Pick'n'Shovel en Pine Needle Miners, treden de formaties The Bluegrass Boogiemen en Herman Brock Jr. op. Op korte termijn worden nog enkele (internationale) topacts aan de line-up toegevoegd.