Pick ‘n’ Shovel

uit Drenthe speelt een mix van eigen nummers en een aantal klassiekers en modernere nummers uit het roots/americana genre in een geheel eigen versie. De band bestaat uit vijf doorgewinterde muzikanten die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in diverse andere genres maar elkaar gevonden hebben in hun gezamenlijke liefde voor roots en americana. Hun individuele muzikale achtergronden, zoals oa: bluegrass, zydeco, blues, jazz, klezmer, country, folk en The Beatles, komen samen in de unieke Pick ’n’ Shovel sound. Daarin staan speelplezier en interactie, tussen de muzikanten onderling èn met het publiek, centraal. Samen met het uitgebreide instrumentarium zorgt dit voor een afwisselend, boeiend en feestelijk concert waar ook zéker gelachen zal worden.

Tjitte Knol

Zang, Gitaren, Mondharmonica, Concertina

Tjitte zette al jong zijn eerste schreden op het muzikale pad. Hij wist in ieder geval één ding zeker: het moest geen blokfluit zijn! Vanaf zijn 8e zong hij echter graag mee met het jongenskoor van de plaatselijke Oratorium vereniging waarmee zijn liefde voor Bach begon. Zijn eerste gitaar kreeg hij op zijn 15e waarna zijn muzikale ontdekkingsrei hem leidde naar zowel klassieke gitaar , jazz, pop en blues. Later kwam daar de belangstelling voor Caraibische- en Oosteuropesemuziek bij. Met zijn eerste band Deco Deco maakte hij de lp Soka Makamba. In de jaren daarna speelde hij in diverse salsabands, een jazztrio en ontdekte hij Griekse-en Turkse muziek.
Sinds 1998 is hij de zanger en slidegitarist van de Tex-Mex/Cajun band Swamp.
De laatste jaren is de concertina zijn favoriet, een klein maar fijn instrument waarmee hij binnen Pick ‘n’ Shovel naast de mondharmonica en dobro, zijn eigen geluid weet neer te zetten. Kortom: Tjitte is van vele markten thuis. Van Bach tot Blues en van Balkan tot Bluegrass!

Fons Hof

Contrabas

Vanaf zijn jonge jaren maakt hij al muziek. Eerst op viool en later ook op gitaar, piano en dwars- en blokfluit. Begin van de jaren tachtig kwam de contrabas op zijn weg en dat is sindsdien zijn hoofdinstrument.

Behalve van bluegrass en americana houdt hij ook erg van Oost Europese volksmuziek, van klezmer en jiddische muziek en van jazz en klassiek. Breed georiënteerd zullen we maar zeggen

Hij heeft dan ook in allerlei klezmer bandjes gespeeld. En ook bij dansgroepen. Met een van deze bandjes heeft hij een cd opgenomen. Die kun je op Spotify beluisteren.

Fons is een van de oprichters van Pick ‘n’ Shovel

Naast het muzikantenbestaan is hij it’er en geluidstechnicus

Harold Schenk

Zang, Banjo, Gitaar, Mandoline

Harold woont in Assen en is singer-songwriter en zit sinds 2015 bij Pick ’n’ Shovel.
In het dagelijks leven is Harold organisatieadviseur en trainer/coach voor ondernemers in het mkb.

Hij woonde en studeerde in de jaren 90 in Groningen en daar speelde hij in de akoestische popband The Troub.

Door werk en gezin kwam het musiceren op een laag pitje te staan. 20 jaar later was een burn out nodig om de gitaar weer op te pakken.

Met zijn oude studentenmaatje Michel formeerde hij in 2014 de akoestische popband The Woodies. Het muziek maken bleek een goede uitlaatklep. In 2015 werd hij gevraagd om banjo te komen spelen bij Pick’n’Shovel.

Rob Ahlers

Zang, Percussie, Gitaar

Rob woont in Groningen en werd daar op zijn 19e toegelaten tot het conservatorium. Hij studeerde af als drummer en docerend musicus in 2001.

Sindsdien speelde hij in vele bands waarmee hij optrad in binnen- en buitenland. Met een aantal daarvan heeft hij cd’s opgenomen, zoals deze met Swelter en deze met Ronald Reinders Daarnaast was hij werkzaam als docent op verschillende drum- en muziekscholen.

Sinds 2016 speelt Rob bij Pick’n’Shovel op het kleinste drumstel van Nederland.

Naast deze muzikale activiteiten heeft hij in recente jaren Kunst- en Cultuurwetenschappen gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en is in 2021 gepromoveerd op een onderzoek naar muziekfestivals. Naast muzikant is hij docent bij de opleiding Leisure & Events Management aan NHL Stenden te Leeuwarden.

Servaas Bollen

Elektrische en Akoestische Gitaren

Rond zijn 11e werd Servaas ‘op slag’ verliefd op wat voor een geluid je uit een gitaar kunt halen. Dus zei hij tegen zijn pa en ma: ‘Ik wil een gitaar.’ Hij kreeg ‘m. Voor 100 gulden, uit een catalogus van Wehkamp. Zo ging dat in die dagen. 

Vanaf dat moment hoorden Servaas en de gitaar onafscheidelijk bij elkaar. Evenals het altijd weer aangaan van nieuwe muzikale uitdagingen waardoor hij inmiddels ervaring heeft opgedaan met uiteenlopende muziekstijlen, zoals Rock, Jazz, Latin-Jazz, Salsa, Funk, Soul, Zappa, Blues, Rhythm & Blues en Americana.

Tot 2013 werkte Servaas als geluidsrestaurateur bij het Nederlands Jazz Archief/Muziek Centrum Nederland. Maar door de cultuurbezuinigingen moesten zij de deuren sluiten. Toen heeft Servaas een eigen bedrijf opgericht: Gumbo Guitars. Daar maakt hij roots-instrumenten zoals die van oorsprong door plantage-arbeiders in de VS werden gemaakt: met een sigarenkistje of een houten box met een kentekenplaat, enkele snaren erop, stemknoppen en je hebt een gitaar. Het kenmerkende geluid daarvan past als een jas bij het Pick ’n Shovel repertoire.

Ook andere muzikanten erkennen de meerwaarde van de roots-instrumenten die Servaas maakt: zo zijn bijvoorbeeld Daniel Lohues en Nico Dijkshoorn in het bezit van meerdere Gumbo Guitars.

Behalve in Pick ’n Shovel speelt hij ook in blues duo “Gumbo & The Monk”